dimarts, 13 d’octubre del 2009

Jornades i Activitats


Alguns treballs fets per experts de primera línia afirmen que la llengua catalana ha reculat i que recula perillosament. D’altres, elaborats també per investigadors de gran prestigi, neguen que això sigui cert i remarquen que la llengua catalana ha avançat i que avança. Consegüentment, s’han obert i resten encara vius debats interminables sobre qui té raó.

En realitat, no es pot contestar simplement ni amb un sí ni amb un no, si, posem per cas, en els darrers 25 anys hem progressat o hem retrocedit. Hom podria dir que en termes absoluts estem millor, però la qüestió no és aquesta. La resposta s’ha de matisar en els termes següents: d’acord amb els canvis que s’haurien d’haver produït amb la restitució de la democràcia, el català, encara que hagi avançat respecte a 25 anys enrere, no està com caldria esperar en un règim que reconeix formalment que el plurilingüisme és una riquesa que cal defensar i protegir.

En termes de competència lingüística, és veritat que el coneixement del català ha augmentat considerablement. Sobretot en allò que fa referència a l’escriptura, perquè s’ensenya a l’escola. Ara, que una llengua es conegui, però que, en canvi, no sigui, com he dit, imprescindible el seu ús no serveix de gran cosa. El català ha sofert un procés de llatinització: molts joves i adults saben català, però recorren habitualment al castellà. És a dir, poden superar-ne els exàmens més enrevessats, però l’arraconen com qui arracona l’habilitat de fer arrels quadrades. No menyspreo la importància que sigui tan majoritari entendre, parlar, llegir i escriure el català. És condició bàsica per a garantir-ne l’extensió social, però és insuficient.

Discurs inaugural del Sr. Joan Martí i Castell, president de la Secció Filològica de l'IEC

"La qüestió essencial del català és que es parli al carrer, tota la política lingüística no val res davant del fet de sentir parlar català a Pl. Catalunya" (filòloga de la UB)

Exposició sobre l' ús social del català a la Bibliotèca Pompeu Fabra (Pl. Occitània, s/n, Mataró)

del 15 al 31 d' octubre amb la Conferència de Jordi Solé i Camardons el 20 d' octubre a 2/4 de 8 del vespre


--------------------------------::::::::---------------------------------------


Setenes Jornades de Salut i Alimentació, en motiu del Dia Mundial de l’Alimentació. Amb aquesta iniciativa, es pretén ressaltar la rellevància que tenen una dieta saludable i la pràctica d’exercici físic en la nostra salut.

----------------------------------:::::::::---------------------------------------

22 d’octubre a les 7 de la tarda a la Nau Gaudí (carrer Cooperativa, 47 de Mataró)

Conferència sobre civisme i capital social.


Entitats i Civisme a càrrec del Sr. Norbert Bilbeny, catedràtic d’ètica de la UB, parlarà de la implicació i del civisme de la ciutadania per aconseguir una bona convivència.

Les entitats i el capital social a càrrec del Sr. Ramon Nicolau, comissionat d’alcaldia de participació de l’Ajuntament de Barcelona i del Sr. Joan Manuel V. Parisi, membre de la junta del Consell d’Associacions de Barcelona, gerent del Secretariat de Sants, explicaran l’experiència de participació en iniciatives conjuntes, i de manera especial del Consell d’Associacions de Barcelona.

1 comentari:

Coral Cot Juvinyà ha dit...

Hola! Com a mataronina que fa 10 anys visc en una altra comarca i com a antiga membre de l'associació, m'ha alegrat molt saber (pel Ramon Bassas) del vostre bloc.
Respecte del tema de la llengua, volia comentar el següent. Quan fa molts anys vaig sentir dir (a la Dra. Carme Junyent) que el català és una llengua en procés d'extinció, vaig pensar que exageraba. Però ara ho veig clar. Continuo treballant en l'educació de persones adultes i, en particular, faig classes de català a immigrats analfabets... Que poc que aprenen!, perquè que poc que el practiquen! I és que la majoria dels catalans els parlen en castellà!!!