dijous, 25 d’octubre de 2012

Manifest sobre la salut


LA SALUT NO ÉS UN NEGOCI!

Ja fa gairebé dos anys que l’actual govern de la Generalitat, de CiU, va començar la seva política de retallades, amb l’objectiu clar de desmantellar l’actual Sistema Sanitari Públic de Catalunya i servir-lo en safata a les asseguradores privades.

Amb l’excusa de la crisi, que en realitat és un robatori, hem estat espectadors en aquest curt temps d’un retrocés bestial en la qualitat i equitat del Sistema Sanitari Públic, con a conseqüència de les contínues retallades. Estem veient com s’ha reduït personal sanitari en tots els serveis, s’ha reduït el sou de tots els professionals sanitaris en actiu, s’han tancat un nombre important de llits hospitalaris, s’han reduït recursos per a les proves diagnòstiques i un llarg etcètera. Això està provocant un increment molt important de les llistes d’espera quirúrgica, un retard important en la definició del diagnòstic, una saturació de la majoria dels serveis sanitaris, hospitalaris i d’assistència primària, en definitiva, un empitjorament dels serveis sanitaris públics.

A més, el dia 23 de juny va entrar en vigor la taxa sanitària imposada pel govern de l’Artur Mas a Catalunya, l’euro per recepta. Realment no tenen vergonya. Ja paguem els serveis amb els nostres impostos. Aquesta mesura incrementarà les desigualtats a la nostra societat. Hi haurà persones que hauran de triar entre poder menjar i comprar els remeis que necessiten. És realment vergonyós que pretenguin cobrar 1 euro per recepta, quan cada dia es destapen corrupcions a la sanitat catalana i es destinen milions d’euros a compensar les estafes dels bancs. Si volien recaptar més, podien haver apujat l’IRPF de les grans fortunes o imposar una taxa a les transaccions bancàries milionàries.

També, el govern del PP, a l’Estat ha aprovat Reial Decret-Llei 16/2012 de 20 d’abril, que desmantella la Sanitat Pública, pretén acabar amb el dret a la salut, elimina la universalitat de l’atenció sanitària, suprimeix la igualtat d’accés al Sistema Sanitari Públic i anul·la el seu caràcter solidari i redistributiu.
  • Acaba amb el dret a la salut com a dret de ciutadania i vincula aquest dret a la cotització a la Seguretat Social, deixant sense assistència sanitària a milers de persones principalment per motius econòmics.
  • Elimina la universalitat de les prestacions sanitàries, introduint el copagament. Suposarà, de fet, l’establiment de dos models sanitaris: una sanitat per a rics i una altra per a pobres i el desenvolupament de les assegurances privades com a negoci a costa de la salut de les persones.
  • Introdueix barreres econòmiques en l’accés als serveis sanitaris a qui més els necessiten. Estableix el pagament per medicaments als pensionistes, que tenen unes necessites tres vegades més grans per motius d’edat i la gran majoria cobren pensions miserables (el 54% de les pensions són inferiors a 650 €/mes). També cal pagar en cas de trasllat no urgent en ambulàncies, per alimentació artificial, per pròtesis i ortesis que són necessàries per a persones més malaltes i discapacitades, en la seva gran majoria amb problemes econòmics per motius d’edat, de malaltia i/o de baixes pensions.

La cúpula sanitària que ens governa està formada per persones sense escrúpols amb interessos en el sistema sanitari privat, ineficient i més car a la llarga!


Com és possible que mentre anunciaven que calia estrènyer-se el cinturó i que caldria fer retallades, s’anunciés també la desaparició de l'impost de successions, que afecta principalment a les grans fortunes?

Com és possible que s’apliqui unes retallades tant importants en la sanitat pública, mentre es permet un frau fiscal de 90.000M€, que afecta principalment a les grans empreses, especuladors i capital financer?

Com és possible que es retallin serveis sanitaris bàsics i s’injectin milers de milions d’euros als bancs?

No són retallades. Són agressions al dret a la salut de les persones. Són violacions dels drets humans i socials, i agressions contra la humanitat. Ells són conscients que amb les seves decisions estan creant patiment i malaltia.

Ens estan trepitjant! Estan vulnerant els drets més fonamentals de la ciutadania, el dret a la salut. Hem de ser capaços de defensar un sistema sanitari públic que garanteixi una assistència sanitària de qualitat, una cobertura universal, un accés en condicions d’equitat i un finançament solidari. Hem d’aturar aquesta ofensiva dels poderosos, que pretenen fer negoci amb la salut de les persones. Cal avançar cap a una unió de forces de la ciutadania i els seus representants per frenar les corrupteles i els intents de privatització de la Sanitat Pública i posar els eixos fonamentals per consolidar un Sistema Sanitari Públic de qualitat
Denunciem les retallades que ens estan imposant tant la Generalitat de l’Artur Mas com el Govern Central d’en Rajoy.

Nosaltres som majoria i podem canviar les coses.


Mataró, 27 d’octubre de 2012Coordinadora en Defensa de la Sanitat Pública de Mataró-Maresme