dilluns, 23 de juliol del 2012

QUI ENGANYA, AQUI


COMUNICAT DE L’ASSOCIACIÓ DE VEÏNS DE MATARÓ CENTRE

En plena crisi i en plena fusió de bancs i caixes, Caixa Laietana també es veu abocada a cercar socis. Hores d’ara podem dir, que no varen tenir visió de negoci i es van fusionar amb Caja Madrid, i ara com a conseqüència d’això, totes les persones que havíem confiat els nostres estalvis ens trobem atrapats en tot un seguit de despropòsits i, per què no dir-ho, de presumptes estafes, com és el cas dels anomenats “dipòsits preferents”.

És evident que uns i altres ens varen amagar informació sobre quina era realment la seva situació financera, “pomes podrides” per ambdós costats que varen accelerar el ritme de putrefacció, generant un dèficit d’escàndol, que els ha portat a ser “suposadament” rescatats. I en tot això, nosaltres, homes i dones de la ciutat i d’arreu del país, hem vist com els estalvis que havíem confiat a la gestió de Caixa Laietana, hores d’ara, no només han deixat de donar redits si no que estan perdent valor.
A l’Associació de Veïns de Mataró Centre ens preocupa el constatar, que molts dels nostres conciutadans han rebut una informació incompleta o confosa per part de les entitats financeres, i per tant, aquestes haurien.. no.. han de donar solucions que no resultin oneroses als estalviadors. Però cal estar-ne atens, ja que la solució proposada per l’entitat, es grollerament inacceptable.
Aquesta oferta es basa en el canvi de preferents per accions al 100%, això si... no tot de cop... primer un 75% i el 25% restant a terminis: juny i desembre de 2012 i juny de 2013. Aquesta situació no seria massa problemàtica si no fos perquè el valor avui de les accions d’aquesta entitat, BANKIA, resulta un veritable salt al buit, ja que dia rere dia perden valor i si continua així, es corre el perill d’una pèrdua total del capital invertit.
Si a tot lo dit afegim... primer, que l’Estat espanyol està intervingut per Brussel·les, segon... que entren ja en vigor les noves mesures restrictives del Govern del Partit Popular i tercer... les últimes declaracions del Sr. Joaquïn Almunia, Vicepresident de la Comissió Europea i Comissari de Competència que diuen:Cuando una entidad cae y es rescatada por el Estado, deben ser los inversores del banco, bien los que adquirieron renta fija (como eran las preferentes) o los accionistas, los que paguen en primera instancia”, la ja malparada economia, s’ofega més i més.

Des de l’Associació de Veïns Mataró Centre volem deixar clara la nostra postura al respecte:
·         Creiem que les participacions preferents són un tipus de producte bancari que no havia d’haver estat ofert als petits estalviadors, tal i com recomanava la Comisión Nacional del Mercado de Valores, i que malgrat tot, bancs i caixes seguien oferint.

·         Ens solidaritzem amb el desengany, la frustració i la desesperació de molta gent gran, que, quan han anat a cercar els seus estalvis, s’han trobat amb la impossibilitat de rescatar-los.
·         Demanem que els estalvis dipositats en aquests fons, siguin retornats en la seva totalitat al seus dipositaris, i que no siguin ells els que hagin de pagar per la mala gestió de l’entitat financera.
·         Per últim, demanem que Caixa Laietana, faci els esforços pertinents per tal de preservar la seva obra social tant a la nostra ciutat com a la comarca.