divendres, 23 de novembre del 2012

Carta de l' AMPA de l' escola Angeleta Ferrer


Mataró, novembre de 2012

Som els pares i mares de l'Escola Angeleta Ferrer de Mataró, que va ser clausurada d’urgència la matinada del passat dijous 8 de novembre, a causa de problemes estructurals que podien ser causa d’esfondrament.

Les mesures preses per l’Ajuntament en coordinació amb els serveis territorials d’ensenyament, impliquen el trasllat de la comunitat educativa a un edifici força allunyat de l’actual i ocupat per una altra escola. Aquestes mesures generen una sèrie de consequències a diferents nivells que podem resumir en: la logística i l’economia de les famílies per una banda,l’impacte en la comunitat educativa que ens ha d’acollir, i,finalment, la més que probable desaparició de l’única escola pública al centre de la ciutat, per la previsible desertització de matrícules a P3 els propers anys i el canvi d’escola d’alumnes, les famílies dels quals no volen assumir aquesta situació.

L'escola era, fins dijous passat, en un edifici de més de 100 anys, en ple centre de la ciutat. Fa 10 anys, l'escola va estar a punt de desaparèixer per falta d'alumnat. Per aquesta raó, es va dur a terme un pla estratègic que va iniciar un procés de creació d'un nou projecte educatiu. En poc temps, l'escola es va convertir en un centre de referència on els pares volien portar els seus fills. Per aquest motiu,l'escola va començar a créixer i, fa més de 2 anys, va sobrepassar el límit de la seva capacitat; l'escola no tenia laboratori ni un gimnàs adequat, utilitzàvem instal·lacions esportives molt allunyades del centre i un parc públic com a pati d'escola, ja que l’edifici només comptava amb un espai obert encimentat de dimensions molt reduïdes.

Fa més de 6 anys que des del claustre i l'AMPA demanem un nou edifici per l'Angeleta Ferrer. El Departament d'Ensenyament va recollir la petició i es va comprometre a tirar endavant el projecte. El 2006, PUMSA va comprar la nau de l'antiga fàbrica de paper de Can Fàbregas i va començar la tramitació urbanística per fer possible la construcció de l’escola. Aquest procés ha quedat estancat per diverses raons, administratives, polítiques i de prioritat:la no acceptació per part de la Generalitat dels diferents projectes proposats per l’Ajuntament i la necessitat de construir escoles en altres zones de la ciutat, en serien algun exemple.

Fa 2 anys, coneixedor de les mancances de l'edifici, l'Ajuntament va demanar un estudi alsbombers en el qual es va concloure que l'edifici presentava problemes de seguretat greus que calia solucionar. De tota manera, se'ns va assegurar que els nostres fills no corrien cap tipus de perill, cosa que ara ha quedat en entredit. L’escenari d’una escola esfondrada amb 221 infants i mestres a dins està provocant situacions d’angoixa en molts pares, mares, avis i mestres. Les obres de millora han estat aturades fins arai quan s'han iniciat els estudis previs s'ha detectat que una part de l'edifici presenta un dèficit estructural greu com és l'aluminosi.

La matinada del dijous 8 de novembre, l'Ajuntament i la Direcció de l'escola van decidir tancar l'escola per motius de seguretat. Es va informar als pares via correu electrònic i via telefònica i se'ns va demanar que no portéssim els nostres fills a l'escola la resta de la setmana.

La solució proposada pel departament d’ensenyament fins a la construcció de l'escola nova (mínim 3 anys i sense garanties) va ser reubicar-nos a Torre Llauder, escola situada en un altre barri, allunyat del centre. Els pares i mares de l'Angeleta Ferrer no estem d'acord amb aquesta opció, no només per la llunyania, sinó sobretot perquè veiem perillar la continuïtat de la nostra escola. Ens fa por que si acceptem aquesta solució durant un mínim de 3 anys, les 2 escoles s'acabin fusionant i es perdin tant el projecte educatiu amb una identitat pròpia, com l’ÚNICA ESCOLA PÚBLICA QUE HI HA AL CENTRE de la ciutat.

És per aquestes raons que demanem al Departament d'Ensenyament que es COMPROMETI PER ESCRIT a mantenir ANGELETA FERRER com a escola i a prioritzar la construcció d’un nou edifici en un termini de temps el més curt possible. També demanem que es trobi una solució consensuada per totes les parts a curt i mig termini fins que la nova escola estigui enllestida.

En aquest sentit, acceptem provisionalment la solució proposada durant un període MOLT CURT,presuposant que l'ajuntament facilitarà l'adaptació a aquesta nova situació (transport, monitoratge extra, ajudes de menjador...) però EXIGIM un espai propi al centre de Mataró mentre duri la construcció del nou edifici, ja sigui un espai habilitat de nou a tal efecte o l’edifici de la Plaça de Cuba que ja ocupàvem i que segons sembla es pot rehabilitar en un termini curt de temps i amb una inversió limitada.

Des de l’AMPA us demanem la vostra complicitat i també poder comptar amb la vostra col·laboració. En aquest sentit, us agrairem que ens feu arribar un comunicat amb el vostre posicionament de suport.

Aprofitem l'avinentesa per a saludar-vos atentament,

AMPA de l'Escola Angeleta Ferrer
(Roger Tomico, president de l’AMPA)