dimarts, 16 de juny del 2009

El nostre carrer Sant Joan


El carrer Sant Joan celebra un any més una de les revetlles més completes. És també la festa del vial així que tots els veïns s’hi impliquen. «El sopar és multitudinari, les taules ocupen tota la llargada del carrer perquè tothom porta convidats», ha explicat una de les integrants de la Comissió de Festes, Mercè Vila. Enguany, a més, hi haurà sorpreses. «Hem volgut donar més protagonisme als follets, aquest cop els nens no faran només d’acompanyants de les bruixes», ha dit Vila. La foguera serà com sempre un dels moments més esperats. Just abans del ball, els assistents cremaran la barca que ha aportat un veí.

Al final, quan els músics marxen i les taules queden recollides, alguns veïns han agafat el costum de fer el Bany de Sant Joan: «Va començar espontàniament però cada any s’hi afegeix més gent, també veiem sortir el sol». El programa festiu al carrer Sant Joan continuarà, però, fins diumenge, molt marcat per les activitats infantils, l’humor i la música. (crònica del capgròs,2006)

Les celebracions poden començar el dia 22 amb l' encesa de llums per veure com ha quedat decorat el carrer acompanyat d' un sopar a la fresca i les havaneres. El mateix 23 a la tarda a l' alçada de la Capella de Sant Joan, fan la tradicional cercavila amb els gegants ,(el sol i la lluna) a 2/4 de 7 de la tarda, que van aparèixer per primera vegada durant les festes del Carrer Sant Joan l'any 2001, acompanyats de la comparsa de bruixes portadores de la flama del Canigó.

A 1/4 de 8 del vespre, arribada la flama, es passa de mà en mà fins que un pilar fet per la colla de Cap Grossos la diposita davant del Sant. El posterior sopar de revetlla omple el carrer de veïns, familiars i curiosos que no són malvinguts. A 1/4 d' once de la nit trobem la revolta dels follets que agafen la flama i la donen a les bruixes que inicien el seu ball a la llum de la lluna

"És nit d' amor i de sortilegis, de saltar fogueres, de torxes que caminen enceses, de sorolls i músiques festives, com les nostres, acompanyades pels Tabalers. És la nit, la lluna, de la gran festa de solstici, el sol honorat com a sant, sota l' admiració d' en Joan. Benvinguda nit... i fes-te intensa"

A mitja nit s' encen finalment la foguera en mig d' una catarsi col.lectiva, purificadora i emocional, disbauxa, gresca, màgia, misteri, eufòria, felicitat,... en definitiva una "nit especial". Bany i xocolatada.

El dia 24 continua encara, concurs de truites, pa i vi, amb premis a la més bona i original; pallassos pels menuts, xocolatada a 2/4 de 8, Missa de Sant Joan, traca final i fi de festa.

Aquesta cerimònia, encara que és molt recent a Mataró, ja arreplaga molta gent que després d'encendre la gran fogera, balla ritualment al voltant d'ella al costat de les bruixes i els gegants, tot celebrant la festa del solstici d'estiu : "A la mitja nit, a l'esplanada de Can Maitanquis, un munt monumantal de llenya espera ésser consumida pel foc. Les bruixes dansen i fan encanteris, mentre la flama del Canigó cala foc a la foguera, tothom s'acosta i llença la seva espelma per tal de que es compleixi el seu desig."

http://ca.netlog.com/go/explore/videos/videoid=348813 (la revetlla del 2008,vídeo)

Des de fa 14 anys

2 comentaris:

Anònim ha dit...

Isi tens una uegencia no pots sortir del gual q no respecten. El 24 els veins a treure la merda q ens han deixar a portes I finestres I a reparar els desperfectes.
Ningu vetlla pel civisme. I calla q encara ets mal vist.
Total manca de respecte I consideracio. I dura 4 dies el merder.

Anònim ha dit...

L'enllaç al vídeo ja no funciona..