dimarts, 24 de novembre del 2009

idees


Us fem arribar aquesta informació que pot ser de l'interés de la vostra associació:

Projecció de "Kirikú i les bèsties salvatges" (en català) al Foment Mataroní aquest diumenge 22 de novembre a 2/4 de 12. Preu: 4'5 euros. Organitza: Associació Cultural Filmat.

Kirikú i les bèsties salvatges
Direcció: Michel Ocelot i Benédicté Galup.
Guió: Michel Ocelot, Benédicté Galup, Philippe Andrieu i Marine Locatelli.
Música: Manu Dibango.

Sinopsi: L'avi, a la gruta blava, ens explica com Kirikú es transforma en jardiner, detectiu, ceramista, comerciant, viatjer i metge. Ens parla de com el més petit i valent dels herois haurà de buscar en el seu interior per trobar el valor, l'astúcia i la generositat necessaries per a triomfar sobre el mal.

Aquest homenet anomenat Kirikú és un gran home: parla, pensa, resol enigmes. Poc importen la seva edat, el seu rang, la seva cultura; tothom pot identificar-se amb ell i amb la seva història. Passa com als contes que han aconseguit fer-nos somniar i alhora aterroritzar-nos, tenint una correspondència exacta amb allò que ens preocupava mentre els llegíem. Anys més tard, els hem rellegit trobant-hi claus diferents, i la màgia encara es produïa: altres calaixos s'obrien que n'amagaven d'altres, segurament també misteriosos, sempre per descobrir. Segons Geneviève Djénati, autor de Psicoanàlisi dels dibuixos animats, aquesta és la gran originalitat de Kirikú: elevar els dibuixos animats a l'alçada dels millors contes, suscitant emocions i exigint la reflexió tot oferint imatges que es mouen. "Fàcil!", diran alguns que creuen que imatges i imaginari són el mateix. Gran error! Les imatges només nutreixen l'imaginari quan corresponen a l'univers íntim d'aquell que les rep, sense bloquejar-lo ni formatejar-lo.
Paradoxalment, sortint de l'univers tancat i protegit del ventre matern, Kirikú ens condueix, tant als petits com als grans, al nostre interior: les seves aventures són les nostres aventures, els seus assumptes són els nostres assumptes. Són qüestions actuals i eternes que expressen allò que viuen els homes des de sempre. L'entorn ha canviat, però no el ser en el món.